Whoopie pies med passionsfrukt och citron

Publicerat by 0 comments

Som jag skrev tidigare i veckan har ag köpt in en stor mängd med finfina passionsfrukter från favoritaffären här i Lilleström, Keiser. Jag har redan gjort en fantastisk Passionsfruktglass (som bara måste provas!) så nu tänkte jag att jag skulle göra nånting annat. Jag är ett stort fan av syrliga desserter och bakverk så vad passar inte bättre än en Whoopie Pie med en krämig passionsfruktfyllning? Själva pien är smaksatt med citronskal och jag har dekorerat den med encitronfrosting och kanderade citronskal. Dessasmå “pajer” är inget för den som föredrar söta och chokladiga bakverk. Dom har lite sting och är väldigt förfriskande. Kanske detta är en dessert på årets påskbord?

 

 
Ingredienser:
Whoopie Pies
125 g rumsvarmt osaltat smör
215 g socker
2 tsk rivet citronskal
1 ägg
1 tsk bikarbonat
300 g mjöl
1 tsk vaniljsocker
125 ml buttermilk (har du inte buttermilk? Häll upp 125 ml mjölk
i ett glas och tillsätt 2 tsk citronsaft. Låt stå i 10 minuter – klart!)
 
Passionsfruktsfyllning
2 ägg
50 g osaltat smör
2 passionsfrukter (fruktköttet och kärnor)
1 msk saft från citron
100 g socker
1 tsk majsmjöl
 
Citronfrosting
1, 5 msk saft från citron
300 g florsocker
+ varmt vatten
Kanderade citronskal
Gör såhär:
Börja med att göra fyllningen. Vispa äggen lite lätt. Häll alla ingredienser i en kastrull och värm på svag värme. Rör hela tiden. När krämen precis börjar koka tar du av kastrullen från värmen. Krämen ska nu ha tjocknat och påminna om en curd i konsistensen. Har den inte tjocknat så mycket tar du den tillbaka på värmen, men då är det viktigt att du kontrollerar värmen! Inte för varmt! Äggen ska inte tillagas! När krämen har tjocknat häller du den i en skål och täcker den med plastfolie. Ställ in i kylen och låt svalna helt.
Nu kan du börja göra whoopie pies. Sätt ugnen på 180c. Vispa smör, socker och citronskal till det har en krämig konsistens. Tillsätt ägget och vispa. Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en skål. Varva detta med buttermilk i smör- och sockerblandningen. Börja och avsluta alltid med dom torra ingredienserna. Det är viktigt att du inte övervispar. Smeten kommer vara ganska fast. Lägg bakplåtspapper på en plåt och klicka ut ca 1 msk med smet. Ha ca 5 cm mellanrum mellan alla klickar. Jag fick plats med 10 stk på varje plåt. Med hjälp av en sked kan du se till att klickarna är ganska jämna i formen. Detta gör att de får en finare rund form när dom smälter ut i ugnen.(Jag förberedde nästa plåt när första plåten nästan var klar inne i ugnen.)
Sätt i plåten i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Ta ut dom när dom är lite bruna helt nederst. Låt svalna på plåten i 5 minuter. Lägg sedan över på galler. Upprepa under tiden tillagningen med resterande plåtar.
När dina pies har svalnat parar du ihop dom två och två med en annan som är så lik den andra som möjligt. Bred ut lite fyllning på den ena delen (botten upp). Lägg på den andra delen (botten ner). Ställ svalt. Gör detta med alla whoopie pies.
Nu kan du göra citronfrostingen. Häll florsocker i en skål, tillsätt citronsaften och rör runt. Tillsätt 1 tsk varmt vatten och rör. Tillsätt mer vatten tills du har en frosting som är enkel att breda ut men håller sig på plats och inte rinner av dina whoopie pies. Bred ut frostingen försiktigt på toppen av dina whoopies. Dekorera därefter som du vill, jag valde att kandera citronskal och la dom på toppen. Jag rekommenderar att låta dom stå några timmar innan du sätter tänderna i dom, dom smakade helt fantastiskt dagen efter!
Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.