Vitvins posherat päron med blåmögelostkräm

Publicerat by 0 comments
Jag är med i en ny tävling på Matbloggsentralen som denna gång fokuserar på blåmögelost – Castello. Jag älskar ost och speciellt alla olika mögelostar som finns där ute i världen. Den här tävling går ut på att göra recept som inkluderar Castello i en eller flera komponenter. Castello är en väldigt krämig ost som passar superbra på i desserter och matiga rätter. Jag tänkte att jag skulle prova på lite olika användingsområden och den första fick bli en dessert. Päron och ost är ju en känd kombination så jag posherade päron i vitt vin och vanilj, vätskan som var kvar reducerade jag ner till en sirap som jag sedan penslade päronet med. Jag gjorde en blåmögelostkräm som tillsammans med det mjuka päronet blir perfekt. För att skapa lite tekstur till rätten gjorde jag en valnötstuile som jag både formade och blitzade till smulor.  Den här desserten kommer garanterat älskas av alla som smakar den!

 

Ingredienser:
Posherat päron
2-4 fasta päron
1 flaska (750 ml) Riesling
300 ml vatten
1 vaniljstång
3/4 cup socker
1 tsk vaniljsocker

Valnötstuile
53 g osaltat smör
0,5 dl packad brun farin
3 msk glukos
0,5 dl mjöl
1 dl finhackade valnötter (helst smulor)
(ska du forma dom behöver du någon form av metallbruk eller liknande.)

Blåmögelostkräm
1 dl grädde
40 g Castello blåmögelost

Gör såhär:
Häll vin, vatten, socker och vaniljsocker i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg frönen i kastrullen samt stången. Skala päronen och ta ut kärnhuset från botten av päronet. Sätt kastrullen på mediumvärme och låt vätskan koka upp. Sänk värmen till medium-låg och lägg försiktigt i päronen. Klipp ut en rund cirkel av bakplåtspapper och tryck ner den på päronen. Låt de sjuda i ca 30 minuter beroende på storlek och mognad. Ta ut och ställ dom upp på en tallrik- in i kylen. Ta ut vaniljstången från kastrullen och höj värmen, reducera vätskan till ca 300 ml så det blir en sirap. Ha inte alltför hög värme, då kan sirapen bli bränd. Häll sirapen i en skål och ställ sedan in i kylen och låt svalna.
Nu vidare till valnötstuile. Lägg smör, socker och glukos i en kastrull. Låt koka upp under omröring. Tillsätt mjölet och fortsätt rör i 1 minut. Vänd i valnötssmulorna och ställ kastrullen åt sidan. Låt svalna till rumstemperatur (ca 40 min). Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och spraya den med formspray. Sätt ugnen på 180 c. Klicka ut och forma smeten med fingrarna rätt på plåten. Forma kexen efter den form du vill ha, men tänk på att dom smälter ut en del del i ugnen så gör dom inte alltför stora och för nära varandra. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda till dom har fått en gyllen färg ca 7-9 minuter. Ta ut och låt svalna i ca 1-2 minuter. Det är nu du bör forma dom så som du vill ha dom. Rulla upp på en blåburk osv. Eller så låter du bara dom vara som dom är. Låt kexen svalna helt och bryt sedan (eller blitza) några av dom till smulor.
Vispa under tiden grädden och vänd försiktigt in Castello blåmögelost. Smaka av. Ställ in i kylen tills det är dags för servering.
Lägg upp din dessert på en tallrik, pensla päronet med sirapen och tillsätt ev lite extra på tallriken. Jag gjorde även lite päronkulor och cylindrar som jag posherade tillsammans med päronen. Pynta gärna med lite citronmeliss.

Category: Desserts, Efterrätt

Leave a Reply

Your email address will not be published.