Vårrullar med filodeg

Publicerat by 4 comments

Vårrullar kan vara en tidskrävande rätt att få till. Men det är väl värt mödan! De här vårrullarna har jag gjort med filodeg och valt att tillaga de i ugnen istället för fritering. 

Ingredienser:
Filodeg (jag använde en rulle med ca 10 ark)
150 g ostronskivling (eller valfri svampsort)
130 g vitkål
120 g stjälkselleri
2 morötter
80 g gul lök


3 vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
210 g böngroddar (helst färska)
300 g kycklingfärs (eller fläsk)
2 msk råsocker
2 msk fisksås
2 msk soja (japansk)
2 msk rapsolja
1 ägg

Dippsås:
1 chili
1 pressad vitlöksklyfta
1,5 msk råsocker
1 msk vatten
0,5 lime (skal och saft)
2 msk fisksås
1 salladslök
1,5 msk japansk soja

Gör såhär:
Börja med att förbereda alla grönsaker, det kan ta sin tid. Finstrimla vitkål, stjälkselleri, svamp, morot. Finhacka lök och vitlök. Fräs detta i olja i ca 5 minuter på medalstark värme. Under tiden, koka upp vatten och häll över glasnudlarna, låt stå i 5 minuter. Häll av vattnet och klipp nudlarna i mindre, passande bitar. Riv ingefäran och skölj böngroddarna. Tillsätt ingefäran, böngroddarna och nudlarna. Blanda väl. Tillsätt sedan råsocker, fisksås och soja. Stek i ett par minuter och häll sedan blandningen i en skål. Stek kycklingfärsen i samma stekpanna. När den är genomstekt så häll det i samma skål som grönsakerna och blanda väl. Ställ sedan åt sidan och låt svalna.
Du kan nu förbereda filodegen genom att dela varje ark i 4 lika stora delar (du kan ju självklart göra mindre/större om du vill). Men tänk på att filodegen snabbt torkar ut, så se till att lägga den i en fuktig kökshanduk och plastfolie så fort du inte jobbar med den.
Sätt ugnen på 200 c.
När fyllningen har svalnat kan du lägga två msk fyllning längst ner på ett filodegsark. Rulla sedan ett varv, vik in kanterna och fortsätt rulla. Pensla lite uppvispat ägg på änden och “limma” ihop rullen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och gör resten av vårrullarna. Grädda mitt i ugnen tills de har fått en fin färg. (Du kan också fritera vårrullarna i 5 dl olja. )
Medans vårrullarna är i ugnen kan du göra dippsåsen. Finhacka chili, vårlök och vitlök och lägg i en skål, tillsätt råsocker, soya, fisksås, vatten, rivet skal och saft från en halv lime. Blanda. Färdigt!
Avnjut dom varma vårrullarna med dippsåsen. Mums!

Category: Dinner, Starters

4 comments about “Vårrullar med filodeg

  1. Du kan frysa in dina vårrullar så länge du inte har tillagat dom. Lägg dom på bakplåtspapper i en lufttät matlåda ocg frys in, du kan stoppa dom frysta rullarna rakt in i ugnen när du känner för en mumsbit 🙂

  2. kan jag frysa vårrullarna

  3. Men du..det heter inte varlok pa svenska. Salladslok. Varlok ar en blomma 🙂

  4. Men vad gott!
    Har tänkt o göra vårrullar länge men inte hittat något bra o enkelt recept så lånar detta! :))

    /Pepis

Leave a Reply

Your email address will not be published.