Plommon- och mandeltarte

plommonpaj
Hösten är här och den är full med fantastiska råvaror! Dom norska plommonen är fulla med smak och jag kunde inte låta bli att köpa några kilon när jag såg dom i butiken. Jag är en pajälskare och plommonpaj är ju en klassiker så jag tänkte att jag skulle prova att göra något som påminner om det. Det fick bli en plommontarte med mandel, en kombination som aldrig kan gå fel. Detta är en väldigt enkel dessert som man kan göra i olika storlekar. Idag valde jag att göra portionsstorlekar, det blir så fint på tallriken. Men när jag gjorde dom första gången blev det i en större form.
Servera med en klick grädde och en kopp kaffe.

Ingredienser: plommonpaj
Pajdeg:
375 g mjöl
15 g socker
225 g osaltat smör
1 ägg
4 msk iskallt vatten

Fyllning:
200 g osaltat smör
200 g socker
2 ägg
200 g malda mandlar

plommon
florsocker
ev. grädde/glass

 

 Gör såhär:
Vi börjar med pajskalet; häll mjölet i en bunke och lägg i smöret. Finfördela smöret med dina fingrar så det blandas med mjölet. Vispa ihop ägget och vattnet i en egen skål och tillsätt detta i mjölblandningen. Använd dina händer för att snabbt arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, då kommer degen bli “seg”. Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 30-40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen (frangipan). Vispa ihop smör och socker till en luftig konsistens, tillsätt sedan äggen, ett i taget. Se till att vispa ordentligt mellan äggen. Häll sen i de malda mandlarna och ställ fyllningen åt sidan.
Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord skär ut en eller flera cirklar som passar formen/formerna du ska använda. Tryck sedan ner degen i formarna och skär av överflödig deg. Sätt ugnen på 180c.
Täck formarna med plastfolie och sätt in i kylskåpet i 10 minuter. Under tiden kan du skära upp plommonen i de formerna som du vill ha. Ta ut formarna ut kylskåpet och fyll dom med fyllningen och toppa med plommonen. (tryck ner plommonen lite grann så att de inte ramlar av när fyllningen “växer”.) Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter (för små tartletter) eller 30-40 minuter om du gör en stor paj. Pajskalet ska vara gyllenbrunt. Ta ut och låt svalna på galler. Ta ut pajen ur formen när den har svalnat helt. Pudra de med florsocker och servere tillsammans med en klick grädde eller glass. To die for!

plommonpaj

Plommonpaj

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.