Pepparkakspannacotta! Madbloggerudfordringen #5 – Nordisk Jul

_MG_1107_MG_1100
Jag avslutar året med ett recept som jag har gjort till den danska Madbloggerudfordringen som den här gången har temat “nordisk jul”. Vi kunde t.ex. göra en nytolkning av en klassiker eller göra om en maträtt till dessert. Den här gången valde jag att göra en nytolking av ett klassiskt julsnack – pepparkakor med ädelost. Jag ville göra detta snack till en dessert som skulle passa in på alla julbord i norden. 

Det fick därför bli en pannacotta med en mild smak av pepparkaka. För att förstärka smaken av pepparkaka gjorde jag också pepparkakssmulor. För att ge desserten en liten boost av sötma och friskhet så kokade jag färska tranbär i en tranbärssirap med lite vanilj. De blev otroligt goda! Till detta gjorde jag små blåmögelostchips i ugnen och la även till färska bitar av samma ost. Mängden ost bestämmer du själv beroende på hur mycket du tycker om det 🙂 Den här desserten blev väldigt uppskattad av mina gäster och den är väldigt snabb och enkel att göra.
God jul alla läsare!

Ingredienser:
Pannacotta:
3,5 dl grädde_MG_1143
3,5 dl mjölk
1/2 vaniljstång
115 g socker
2,5 tsk gelatinpulver
pepparkakskryddor efter smak

Tranbär i tranbärsirap
3 dl tranbärsjuice
1, 5 dl socker
så mycket färska tranbär du önskar

ca 7 stk pepparkakor
ca 100 g fast blåmögelost (jag använde Blå Måndag)

Gör såhär:
Häll grädde och mjölk i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången och lägg frönen i kastrullen. Lägg även i den urskrapade stången. Tillsätt också pepparkakskryddor ca 1 msk. Låt detta koka upp sakta under omrörning. Ställ åt sidan i 10 minuter. Ta ur vaniljstången och tillsätt sockret. Sätt tillbaka på platten på svag värme i ca 5 minuter till sockret har lösts upp. Rrör runt hela tiden så att det inte bränner fast i botten. Smaka av och tillsätt mer pepparkakskryddor om det behövs.
Häll 2 msk med riktigt var, vatten i en värmetålig skål. Häll på gelatinpulvret. Häll vatten i en liten kastrull och koka upp. Ta av från värmen och sätt ner skålen med gelatin i kastrullen. Rör med en sked till vätskan er genomskinklig och allt pulver är upplöst. Ta upp ur vattnet och låt svalna ett par minuter. Tillsätt sedan detta i pannacotta- blandningen och rör runt.
Olja en valfri form och häll i blandningen. Sätt in i kylen i 4-6 timmar. (Det är smidigast om du gör pannacottan kvällen innan.
Att göra tranbärssirapen är enkelt, häll tranbärsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret och de färska tranbären. Rör försiktigt och koka upp på medelhög värme. Reducera ner till hälften. Sen är den klar. Ställ på en ljummen (men inte varm) plats till servering.
Kör pepparkakor i en mixer till du har smulor i önskad storlek, sätt åt sidan.
Sätt ugnen på 225 c och smula sönder en del av blåmögelosten i små högar på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen till de har fått en gyllenbrun färg. Ta ut och bryt sönder i ösnkade bitar. Smula sönder eller dela resterande osten med kniv.

Då är det bara att skära upp eller lägga upp din pannacotta och servera den med dina tillbehör. Det kommer garanterat inte finnas något kvar när middagen är slut!
Vad hade du för dessert på ditt julbord? Lämna gärna en kommentar 🙂
God Jul!
Gingerbread panna cotta

Category: Desserts, Efterrätt

Leave a Reply

Your email address will not be published.