Passionsfruktsglass

Publicerat by 1 comment
 Jag var inne på min favoritaffär här i Lillestrøm, Keiser, där hittade jag jättefina passionsfrukter. Passionsfrukt är min favoritfrukt! Jag minns att min farbror, som bor i Australien, hade passionsfrukter som slingrade sig uppför hans hus när jag var där en gång och hälsade på. Dom liknade inte dom jag var van att se på matbutiken hemma i Sverige. Dom här var stora, lila och släta och smakade otroligt gott! Vilket gjorde mig extra glad då jag hittade några som liknade på dessa på Keiser.

Jag köpte en några stycken (eller ganska många faktiskt) och tänkte att jag borde ha en vecka här på bloggen med lite extra fokus på den härliga frukten. Så först ut fick såklart bli en glass, nu när jag äntligen köpt en glassmaskin. Jag är en glassälskare, en period  mitt liv levde jag bara på det. Frukost, lunch och middag – glass, så jag blev så stolt när jag fick till den här fantastiska glassen! Den är krämig, syrlig och bara jättegod! Måste provas alltså!
Ingredienser:
370 ml grädde
370 ml mjölk
1 vaniljstång
140 g socker
6 äggulor
10 passionsfrukter
Gör såhär:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur alla frön. Häll mjölk och grädde i en kastrull. Lägg i vaniljstången och frön. Värm försiktigt tills det börjar koka, rör om under tiden. Ta av från värmen och låt stå i 5 minuter. Ta ut vaniljstången. Vispa äggulor och socker luftigt. Tillsätt den varma grädd-/mjölkblandningen lite i taget medan du vispar försiktigt. Häll sedan allt tillbaka till kastrullen och värm på svag värme. Vispa försiktigt hela tiden. Efter 10-20 minuter börjar krämen att tjockna. Doppa ner baksidan på en träslev och dra fingret i en raklinje genom krämen. Håller sig krämen kvar på sidorna så är den klar. Ta av kastrullen från värmen och ställ åt sidan i 30 minuter. Täck sedan med plastfolie och låt svalna helt. Ställ kallt. Det kan ta upp till 2 timmar. Under tiden krämen svalnar kan du skära upp alla passionsfrukter och tömma ut innehållet i en sil. Låt det rinna av och hjälp till med en sked för att få av så mycket fruktkött som möjligt från kärnorna. Kasta hälften av kärnorna, resten ska i glassen.
När krämen har svalnat helt kan du följa anvisningarna på din glassmaskin och börja göra din glass. (om du inte har en glassmaskin kan du följa anvisningarna nederst av inlägget) Efter halva tiden kan du hälla i passionsfruktjuicen, fruktkött och kärnor. Ställ in i frysen och tadaaa! Nu kan du smaka den godaste glassen ever 😉

För dig som inte har en glassmaskin:
Innan du börjar att göra din glass stoppar du in en brödform som rymmer 1,5 l i frysen. Sedan följer du receptet ovan. Häll krämen i den kylda brödformen och ställ in i frysen i 6 timmar (täck med plastfolie). Ta därefter en sked och hacka lite i glassen. Häll detta i en skål tillsammans med passionsfruktjuicen, fruktkött och kärnor. Använd en elvisp och vispa glassen så att allt blandas. Häll sedan tillbaka i formen och frys i ytterligare 4 timmar (täck återigen med plastfolie). Detta tar mycket längre tid än när du använder glassmaskin. Så jag rekommenderar verkligen att du investerar i en maskin. Det underlättar allt 🙂

One comment about “Passionsfruktsglass

  1. Mums…den vill jag smaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.