Pansooti med chevre och mynta

pansooti goats cheese lemon mint delliedelicious

 

pasta delliedelious

Finns det något bättre än färsk hemmalagad pasta? Nej, skulle inte tro det! Att göra egen pasta deg är inte alls särskillt svårt, om du inte har en manuell pastamaskin eller en så här från Philips så kan du faktiskt använda dig av en kavel. Men det underlättare ju såklart enormt mycket om du har en maskin. Pastadeg består bara av tre ingredienser; mjöl, ägg och salt. Och du behöver bara sen lite armmuskler så att du kan ge degen ordentligt med kärlek i din knådning. När du gör pasta beräknar du 1 ägg / 100g mjöl så blir det bra.
I det här receptet har jag gjort fylld pasta som jag har tryckt ihop med en sån här utstickare som jag fick en gång för länge sen av en polsk kollega. I Polen används den för att göra piroger med. Jag har fyllt pastan med chévre, citron och mynta. Enkla och fräscha smaker som passar perfekt ihop med pasta. Som sås har jag gjort en nötig bränd smörsås och jag serverar ärtor och rostade pinjenötter till.
Den här rätten är perfekt som förrätt eller lunch.

Ingredienser:
Pastadeg:
400g mjöl
4 ägg
1 tsk salt

Fyllning:
250 g chevre
skal från 1 citron (ev mer, smaka av)
mynta
salt och peppar

200 g osaltat smör
pinjenötter
ärtor
mynta
permesan
Gör såhär:
Börja med att göra pastadegen. Lägg mjölet i en hög på en platt yta. Gör ett hål i mitten som rymmer äggen. Knäck äggen i hålet och rör försiktigt med en gaffel. Ta med lite mjöl allt eftersom och fortsätt rör tills ägget är blandat med mjölet. Använd nu händerna och knåda degen till en smidig och len deg. Italienarna säger att degen ska vara lika len som en babyrumpa 😛
Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst en timme. Under tiden kan du göra fyllningen.
Blanda chevre, skal från citron och hackad mynta i en bunke och smaka av med salt och peppar. Sätt åt sidan.
Stek pinjenötterna i en torr stekpanna till dom börja dofta. Lägg åt sidan.
Rulla ut pasta degen i en pastamaskin eller med en kavel och lägg på ett mjölat bord. Använd en rund utstickare och lägg fyllningen på ena sidan ich pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik ihop cirkeln och slut den med en gaffel eller använd dig av utstickaren som jag länkade till tidigare i inlägget.

Smällt smöret i en stekpanna på mellanvärme, det ska få en lätt brun färg och få en nötig lukt. Stäng av värmen och sätt åt sidan. Tillaga ärtorna och sätt åt sidan.

Koka pastan i saltat vatten i 4 minuter. Lägg ner dom i stekpannan med smöret och kasta försiktigt runt dom så att alla får smör på sig. Lägg upp pastan i en djup tallrik, hacka lite mynta och strö över och lägg på pinjenötterna. Riv lite permesan över och nu är det bara att njuta.

Tips! Tänk på att pasta vatten saltas rikligt, det sägs att det ska smaka som vattnet i Italien, alltså saltvatten 😉 Det blir en otrolig skillnad om man gör detta på smaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.