Neapolitan-tårta med en twist

Publicerat by 0 comments
Jag har precis haft födelsedag vilket innebär att jag har ytterligare en chans att göra en tårta. Jag kände för att göra en till tårta där insidan är en överraskning för dom runt bordet. Smakerna är baserade på den klassiska italienska Neapolitan smakernajordgubbe, choklad och vanilj. Men jag valde att lägga till kaffe i chokladbotten och kokos i vaniljbotten. Så gjorde jag även min mumsiga jordgubbsfrosting som jag använde som fyllning och täckte tårtan med. Men den klassiska Neapolitan innehåller ett lager av varje smak, jag tänkte att jag skulle prova på att göra en s.k Checkerboard cake. Alltså en tårta som ser ut som ett schackbräde. Jag la även till ett extra lager för mer effekt och bättre höjd. Resultatet var riktigt bra och jag blev helnöjd! Smakerna blev fantastiska och tårtan blev riktigt fuktig och väääldigt uppskattad!

Ingredienser:
Kokosbotten:
Följ receptet på min White cake
Jordgubbsbotten
Dubbla receptet på mina Strawberry Dream Cupcakes
Chokladbotten
1 tsk citronsaft
235 ml mjölk
400 g socker
220 g mjöl
90 g kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk vaniljessens
2 ägg (rumstempererade)
120 ml rapsolja
240 ml starkt kaffe
Jordgubbsfrosting
535 g osaltat smör (rumstempererat)
750 g florsocker
1,5 msk mjölk
2 tsk vaniljessens
en nypa salt
5 msk jordgubbspuré
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175c. (Ett tips: under tiden dina 2 bottnar tillagas i ugnen förbereder du inför nästa sorts botten. På det sättet går allt smidigare och fortare. Bottnarna gör jag 2 dagar innan jag ska sätta ihop tårtan. Om du inte ska göra rutmönster inne i tårtan utan vanliga lager behöver du självklart inte göra 6 bottnar. Då räcker det med 3, en av varje.)
Kokosbotten:
Täck bottnarna på två springformar med bakplåtspapper och smöra sidorna. 
Vispa smör och kokosfett vitt och luftigt. Tillsätt sockret, lite i taget. Vispa ordentligt mellan så att sockret hinner blandas ordentligt med fettet. Gör därefter det samma med äggen. Sikta mjöl, bakpulver och salt. Varva detta ner i smeten med buttermilk. Börja och avsluta alltid med dom torra ingredienser. Ha till sist i vaniljessensen. Färga smeten efter önskad färg och fördela den i de två formarna. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. En provsticka ska komma ut ren. När bottnarna är färdiga låter du dom svalna i sin form i 15 minuter och sen låter du dom svalna helt på galler. 
Jordgubbsbottnar:
Täck bottnarna på två springformar med bakplåtspapper och smöra sidorna. Blanda mjölk, jordgubbspuré och vaniljessens i en liten skål och ställ åt sidan. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en bunke och ställ även den åt sidan. Vispa socker, gelépulver och smör fluffigt i ca 5-6 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg. Tillsätt sedan de torra ingredienserna varvat med mjölk- och jordgubbsblandningen. Börja och sluta alltid med torra. Se till att smeten är är jämn, men övervispa inte! Fyll två springformar à 20 cm med smet och grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. En provsticka ska komma ut ren.  När bottnarna är färdiga låter du dom svalna i sin form i 15 minuter och sen låter du dom svalna helt på galler.
Chokladbottnar:
Täck bottnarna på två springformar med bakplåtspapper och smöra sidorna. Ta 1 tsk citronsaft i en bunke och tillsätt 235 ml mjölk. Låt stå i 7 minuter (=Buttermilk). Sikta alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt därefter resterande ingredienser. Vispa till en jämn smet. Smeten kommer vara väldigt lös. Fördela smeten i springformarna och grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. En provsticka ska komma ut ren. När bottnarna är färdiga låter du dom svalna i sin form i 15 minuter och sen låter du dom svalna helt på galler.
Mät 3 cm från kanten på varje botten och skär ut en cirkel. Mät ytterligare 3 cm in från den “nya” ytterkanten och skär ut en till cirkel. Nu ska det vara en mittencirkel kvar, den ska vara 6 cm i diametern. Frys in bottnarna till dagen du ska sätta ihop tårtan. Detta gör det enklare att jobba med cirklarna.
För att göra frostingen vispar du smöret vitt och luftigt i 8 minuter på hög hastighet. Tillsätt mjölk, florsocker och vaniljessens och vispa i 6 minuter på låg hastighet. Vänd sedan i jordgubbspurén och smaka av. Tillsätt ev. mer puré. Ställ åt sidan.
Nu är det dags att konstruera tårtan.  Jag valde att sätta cirklarna så här, i den här ordningen:
13
24
Mellan varje lager lägger du ett tunt lager med frosting, ca 0,5 cm. Se till att vara noga så det blir jämnt. Lägg på botten nummer 2 och upprepa med resterande. Lägg sedan ett tunt lager med frosting runt hela tårtan, ett så kallat crumb coat. Sätt in i kylen i 30 minuter och täck sedan tårtan med resterande frosting. Jag valde att dekorera min tårta med rosor som jag gjorde i sugarpaste, pärlor och grädde som jag spritsade ut som en bord. Jag valde även att pensla rosorna med perlemor- och rosa glitter.

 

 

 

Category: Baked goods, Cakes

Leave a Reply

Your email address will not be published.