Mascarponeglass och jordgubbssobet (Madblogger Udfordringen)

Publicerat by 0 comments
Jag är med i en utmaning som danska Madblogger Udfordringen har ordnat. Vi som har norska mat- och bakbloggar har fått tilldelat en dansk blogg där vi ska välja ett recept, ta tre komponenter och omvandla ett av våra egna recept med dessa tre komponeter till en helt ny rätt. Lite krångligt att förklara men men… 
Jag fick tildelat Sjønnes Mad. En blogg full av vackra bilder och faktastiska recept. Det var otroligt svårt att välja vilket recept jag skulle välja men jag hittade tillslut en dessert som jag tyckte lät intressant och visste precis vilken av mina recept jag skulle splitta den med. Desserten som jag valde från Sjønnes Mad heter Chokladsorbet med krystalliserad vit choklad och mintsnö, och från min blogg valde jag att ta min Jordgubbssoppa med ingefära och lime

Det resulterade i en jordgubbssorbet med lime, mascarponeglass, krystalliserad vit choklad blandat med kakao, farinsocker och kanel. Jag gjorde även jordgubbschips och torkade jordgubbsbitar doppat i choklad, mintsnö och tillslut en mascarponekräm med jordgubbspuré. Väldigt många komponenter men alla smaker passade väldigt fint ihop och det blev en otroligt frisk och intressant dessert att äta. Här är resultatet:
 
Mascarpone icecream and strawberry sorbet

Mascarpone icecream and strawberry sorbet
 
Ingredienser:
Mascarponeglass:
1/2 vaniljstång
2,3 dl grädde
2,3 dl mjölk
4,5 äggulor
75 g socker
160 g mascarpone
Jordgubbssorbet:
2, 3 dl vatten
50 g socker
2 skivor med limeskal (3cm x 1 cm)
1,5 mask limejuice
3 cups jordgubbar
Mintsnö:
Mintolja (den gör jag 2 veckor innan= vindruvekärneolja med krossade myntablad i en flaska.)
Maltodextrin (kan beställas här)
Mascarponekräm:
1,25 dl grädde
75 g mascarpone
0,25 dl florsocker
1/3 vaniljstång (använde endast fröna)
1 tsk limesaft
jordgubbspuré
Kristalliserad vit choklad:
50 g vitchoklad
0,5 tsk kanel
1 tsk kakao
1 msk farinsocker
4 jordgubbar
30 g mörk choklad (70%)
 
Gör såhär:
Dag 1. Börja med att göra mascarponeglassen. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång, rör då och då. Ta av kastrullen från värmen. Låt stå i 10 minuter. Under tiden vispar du äggulor och socker pösigt med elvisp. När gräddblandningen har stått 10 minuter häller du försiktigt ner den i äggsmeten medans du vispar på låg hastighet. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 78 c. Rör hela tiden. Sätt en skål i isvatten och häll sedan ner din “custard” i skålen. Ställ in i kylen tills den har svalnat. Gör sedan glass i din glassmaskin enligt instruktionerna. 
Nu går vi vidare till att förbereda jordgubbssorbet. Koka upp vatten, socker och limeskal i en kastrull. Sänk värmen och sjud i 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt stå i 5 minuter. Ta sedan ut skalen och tillsätt limejuice. Lägg jordgubbarna i en mixer tillsammans med hälften av din sockersirap. Kör detta till en puré och häll därefter i resten av sirapen. Ställ kallt i minst 2 timmar eller över natten. (jag valde att låta den stå över natten i.o.m att jag bara har ett frysblock till min glassmaskin. Detta innebär att jag bara kan göra en sorts glass om dagen (tyvärr).)
Det du också kan förbereda dagen innan är att göra jordgubbschipsen. Sätt ugnen på 100c. Skär 1 jordgubbe i tunna skivor och resten i kuber 0,5 cm x 0,5 cm. Lägg ut detta på en silikonmatta och in i ugnen tills chipsen och kuberna är torra, ca 60 minuter. Ta ut och låt svalna och sätt åt sidan.
Mascarponekrämen kan också göras dagen innan. Vispa grädden och häll i mascarponen, florsockret, limesaften och vaniljfrönen. Vispa tills det får en fin fluffig konsistens. Tillsätt så mycket jordgubbspuré du vill ha, men ta inte för mycket då krämen blir väldigt lös.Tillsist på den första dagen kan du också kristallisera den vita chokladen genom att sätta ugnen på 180c. Hacka vitchokladen och lägg den i en ugnsform täckt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter tills chokladen är gyllenbrun. Ta ut och låt svalna. Smula sen sönder chokladen och lägg i en skål. Blanda så i kanel, kakao och farinsocker. Ställ åt sidan tills nästa dag.
Dag 2. Börja med att sätta igång glassmaskinen och göra klart jordgubbssorbet som du förberedde dagen innan.
Mintsnö: Blanda mintolja med maltodextrin tills du får ett fint puder. Sätt åt sidan.
Sätt några av dina små jordgubbskuber på tandpetare och doppa i smällt choklad och sätt in i kylen så chokladen stelnar. Resten av kuberna hackar du i mindre bitar som du sedan kan använda som strössel. 
Nu är desserten klar att anrättas. Detta gör du ju såklart som du vill. Jag valde att lägga ett lager av mitt cripsströ nederst, jag klickade ut mascarponekräm, strödde lite “snö” runt om på tallriken, la ut jordgubbarna och strösslet och så placerade jag ut några myntablad. Till sist la jag på glassen. 
Där var desserten färdig, en hel del jobb men väl värt mödan måste jag säga. Det blev riktigt gott!Leave a Reply

Your email address will not be published.