Majsvelouté med krabba

sweet corn veloute delliedelicouspicking corn delliedelicious
På 15 minuters gångavstånd från där jag bor finns det en gårdsbutik där du kan köpa allt i från färska grönsaker och hemmagjord saft. De erbjuder också självplock av majs. Eftersom att jag är en stor majsälskare så var jag såklart tvungen att gå dit en sväng och plocka. Majs kan du använda till allt möjligt och jag försöker alltid hitta en ursäkt till att ha majs i min mat. Men jag tänkte prova något nytt den här gången baserat på något jag smakade när jag var på ett coctailparty i NYC förra veckan. Det var Norwegian Seafood Council som annordnade partyt och de hade bjudit in olika nordiska kockar, som bor och verkar i NYC och L.A, som serverade olika smårätter med norsk sjömat som huvudingrediens. En av kockarna bjöd oss på en sweet corn velouté serverat med norsk kongekrabbe. Det var en fantastisk kombination som jag kände att jag måste prova att göra själv när jag kom hem till Norge. 

Så nu får ni receptet på min version av kockens rätt som jag tycker passar perfekt som förrätt till vilken middag som helst.

Ingredienser:picking corn delliedelicious
Velouté: (ca 4 portioner)
4 majskolvar (färska)
1/2 lök
3 selleristjälkar
1 fast potatis
7 dl kycklingbuljong
2 – 2,5 dl grädde
salt och peppar
ev. cayennpeppar

Krabbtoast: (gör mer eller mindre beroende på hur många toast du ska ha)
2 dl krabbkött (färskt)
1 msk creme fraice
2 msk majonäs
2 msk hackad gräslök
1 hackad/skivad salladslök
någa droppar tabasco
salt och peppar

4 brödskivor

Gör såhär:
Skärv av majskornen från kolven. Finhacka löken och sellerin. Skär potatisen i mindre bitar och koka ev. upp din buljong och låt den svalna lite.
Börja med att svetta lök och selleri i 5 minuter, rör hela tiden. Tillsätt majskornen och svetta i 3 minuter. Tillsätt buljongen och potatisen. Sjud nu detta i 45 minuter. Mixa allt i en mixer (var försiktigt, det är vaaarmt!!). Sila nu soppan tillbaka i kastrullen, tillsätt grädden (börja med 2 dl och tillsätt mer om du vill ha en lösare konsistens) och värm försiktigt på låg värme. Smaka av med salt och peppar (och cayennpeppar om du önskar lite hetta).
Nu vidare till toasten. Blanda krabbkött, creme fraice, majonäs och gräslök. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Rosta dina brödskivor och skär de i önskad form, låt svalna helt. Lägg på krabblandningen och toppa med salladslöken.

Servera nu toasten med veloutén och bjud dina gäster på en förrätt som dom garanterat kommer minnas.

sweet corn veloute delliedelicous

Category: Dinner, Soups, Starters

Leave a Reply

Your email address will not be published.