Lammepølse med Tyttebærspread og krispig bacon

_MG_0536
Jag ska nu vara med i en ny tävling på Matbloggsentralen. Den här gången är det för NORTH Festival och Honest Cooking. Tävlingen går ut på att göra en ny version av den klassiska rätten Hot Dog (pölse med bröd). Jag älskar att äta korv så jag kände att den här tävlingen verkligen är något för mig! Efter en tur i skogen tidigare i veckan fick jag med mig massor av blåbär och kantareller. Dom norska skogarna nu fulla av dessa godsaker så jag tänkte att jag skulle göra tre hot dogs med tre olika sorters topping som hyllar de skandinaviska skogarna och dess råvaror.
Jag hade tänkt att jag skulle göra egen korv men maskinen jag skulle låna var i Sverige vilket gjorde att jag var tvungen att köpa korv istället. Jag såg därför till att köpa en korv av riktigt god kvalité på Mathallen i Oslo. Det fick bli en fantastisk lammkorv med persilja. Till den första hot dogen gjorde jag en blåbärschutney och kantarellchips, till den andra: en senapsaioli, bacon- och gräslöksblandning och smörstekta kantareller och här skriver jag receptet på den tredje: tyttebær– och färkostspread med knaprig bacon.
Tyttebær är så gott! Jag blanade hemmalagad sylt med färskost till en krämig spread. Med lite salt lyfts smakerna verkligen fram. Men för att ta ner söttman ytterligare knaperstekte jag bacon för extra sälta och såklart, extra krisp. 

Ingredienser:
Korvbröd:
450 g vetemjöl
1 tsk salt
2 dl fingervamt vatten (37c)
25 g färsk jäst
50 g socker
25 g smör
2 ägg

tyttebærsyltetøy (lingonsylt) (helst hemmagjord)
färskost
salt
bacon

lammepølse med persilja

Gör såhär:
Börja med att göra brödet. Smält smöret, ställ åt sidan. Sikta mjöl och salt i en bunke. Knäck ett av äggen i en skål. Det andra ägget knäcker du och separerar äggulan från äggvitan över en annan skål. Den överblivna äggulan häller du i samma skål om det första ägget. Vispa äggen lite grand. I skålen med äggvitan tillsätter du 3 msk med vatten och vispar lite här med. Rör ut jäst och socker i fingervarmt vatten. Gör nu en grop i mjölet och häll i smöret, äggblandningen (inte äggvitan) och jästvätskan. Ner med händerna och arbeta degen till en smidig deg på mjölat bakbord. Knåda degen i ca 10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Men degen ska vara lite kletig. Lägg degen i en skål som du har smörjt med lite olivolja. Täck över med plastfolie och sätt skålen på en plats som är varm (men inte direkt värme) och låt jäsa i 70 minuter eller tills den har blivit dubbelt så stor.
Stjälp upp degen på bakbordet igen och knåda. Slå ut luften. Dela degen i 8 lika stora delar, jag använder mig av en köksvåg för att få exakt lika stora delar. Forma delarna till små bollar. Rulla ut med en kavel 20 cm x 8 cm. Vik in långsidorna mot mitten. Vänd och vik försiktigt in kortsidorna. Lägg brödet på en smörjd plåt och gör samma sak med resterande bitar. Lägg bröden med 1 cm mellanrum. Sätt ugnen på 190 c.
Lägg plastfolie över och låt jäsa på en varm plats (inte direkt värme) i 30 minuter. Pensla bröden med äggviteblandningen och strö ev. på sesam- eller vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen i 12-16 minuter till bröden har en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna på galler.
_MG_0485 _MG_0507

Klipp bacon i små bitar och knaperstek det i en stekpanna. Sätt åt sidan. Blanda färskost, syltetøy (sylten) och smaka av med salt. Nu kan du steka eller grilla din korv. Lägg korven i brödet, lägg på din spread och strö på bacon, mums!

_MG_0521

Category: Bread, Dinner

Leave a Reply

Your email address will not be published.