Krämig sorbet med pakistansk mango

Publicerat by 0 comments

 

 

Jag gjorde igår en sorbet med kaktus och lime som blev syrlig och frisk, jag kände att jag ville servera den tillsammans med en annan sorbet som kunde lyfta smakerna ännu mer och bli en perfekt sommardessert. Jag hittade pakistansk mango på Keiser och tänkte att det skulle vara en perfekt match till min andra sorbet. Mangon är söt och krämig vilket gjorde att jag ville ge den ett mer djup så jag tillsatte lite Italiensk honung, en mille fiori som jag har beställt från Matbazaren. Det är inte mycket honung i receptet men det är för att jag bara ville ha en hint av honungen efter du har svalt. Jag kände att sorbeten också behövde lite syra och tekstur så därför hade jag i frystorkade passionsfruktbitar. För att den här sorbeten skulle ha lite krämigare konsistens valde jag att också ha i äggvitor. Det här är en riktigt god och svalkande sorbet som måsteprovas!

Ingredienser:
1 cup socker
3 dl vatten
4 pakistanska mango
1 tsk honung, helst äkta mille fiori
2 äggvitor
ev. frystorkade passionsfruktbitar

Gör såhär:
Häll socker och vatten i en kastrull, sätt på hög värme och rör tills sockret har löst sig. Låt koka upp och ta av kastrullen från värme. Låt sockersirapen svalna i kylskåp. Skala mangon och kör fruktköttet och honugen i en mixer till en slät purée. Sila den så den är helt klumpfri. Blanda den med den nu kalla sockersirapen. Blanda väl. Häll sedan sin sorbetblandning i din glassmaskin och följ anvisningarna som kommer med din glassmaskin (om du inte har en glassmaskin följer du instruktionerna längst ner av inlägget). Efter 10 minuter börjar du vispa dina äggvitor till dom formar mjuka toppar. Tillsätt nu detta i glassmaskinen och låt sorbeten bli färdig under tiden som den själv vänder in äggvitorna. Precis när sorbeten är klar tillsätter du dina frystorkade passionsfruktsbitar om du har sånna. Sätt in i frysen och låt den stå i minst 3 timmar innan du äter den. Servera gärna den här sorbeten med min Kaktus- och limesorbet som är en perfekt kombination med den här söta sorbeten.

Pakistansk mango eller Chaunsa som det egentligen heter, är sötare än “vanlig” mango och har lite av en honungston till smaken. Den är riktigt saftig och är i säsong just nu på sommaren. Tydligen räknar man den här sorten av mango som den bästa.
I receptet använder jag mig av frystorkade passionsfruktsbitar som jag har från Sosa, det är min favorit matsida där du kan beställa allt innom molekylär gastronomi. Helt fantastisk! Ta en titt!

För dig som inte har en glassmaskin:
Innan du börjar att göra din glass stoppar du in en brödform som rymmer 1,5 l i frysen. Sedan följer du receptet ovan. Häll blandningen i den kylda brödformen och ställ in i frysen i 3 timmar (täck med plastfolie). Ta därefter en gaffel och hacka lite i glassen. Häll detta i en skål och vispa med hjälp av en elvisp tills det blir lite krämigare, vänd ner äggvitan och vispa lite till. Ställ in i frysen i 3 timmar till(täck återigen med plastfolie). Detta tar mycket längre tid än när du använder glassmaskin. Så jag rekommenderar verkligen att du investerar i en maskin. Det underlättar allt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.