Kaktus- och limesorbet

Publicerat by 0 comments

 

När jag var liten älskade jag att åka på skolresor, och mest av allt älskade jag matsäcken. Jag valde alltid att ta med mig Festis med smak av kaktus och lime. Det var min favoritdryck! När jag hittade kaktus (Prickly Pear) på Keiser här i Lillestrøm kunde jag inte motså att köpa på mig några. Jag gjorde en del research innan jag bestämde mig för vad jag ville göra med dom små söta kaktusfrukterna. Kaktus* passar väldigt bratillsammans med exotiska frukter och citrus. Jag tänkte genast på mexikanska smakskombinationer och något som för mig tillbaka till barndommen, Festis med kaktus och lime. Så därför bestämde jag mig för att göra en sommrig sorbet med just kaktus och lime. Kaktus är en söt frukt och lime är ju, som dom flesta av oss vet, syrlig. Därför ville jag ha ett element som gav sorbet lite extra friskhet, mynta! Otroligt god sorbet som man också ka mixa till en drink med lite rom 😉

Ingredienser:
1 cup socker
3 dl vatten vatten
6-7 kaktusfrukter (prickly pear)
5 lime
6 blad med färsk mynta

Gör såhär:
Häll limeskal från en lime, socker och vatten i en kastrull, sätt på hög värme och rör till sockret har löst sig. Låt koka upp och ta sedan av kastrullen från värmen. Ta ut limeskalen. Låt sockersirapen svalna i kylskåp. Skala försiktigt kaktusfrukterna med en handske och en kniv. Skär ett snitt på längden av frukten och med hjäp av kniven skär du av hela skalet. Lägg i en mixer och mixa tills det inte finns några klumpar kvar. Sila  bort ev. fruktkött och alla hårda frön (dom vill du INTE ha med i din sorbet). Tillsätt saften från 5 lime och sockersirapen. Rör ihop så att det blandas väl. Sätt i gång din glassmaskin och följ anvisningarna till just din glassmaskin (om du inte har en glassmaskin följer du bara instruktionerna längst ner av inlägget). Sätt in i frysen och låt stå i 3 timmar innan du äter den.
Servera gärna med min Sorbet med pakistansk mango, en perfekt kombination som verkligen passar till den här lite mer syrliga sorbeten.

*Du kan hitta kaktusfrukter i olika mognadgrader, dom som jag har här var väldigt gröna vilket betyder att dom inte är fullt mognade än. Ju mer lila eller röd du får tag i, ju mer mogen är den, och därmed sötare. Det kommer också avgöra färgen på din glass.
Kaktus är en söt frukt i sig som påminner lite grann om vattenmelon. Det kan se ut som om att den inte har taggar, men den har små små som man nästan inte ser med ögat. Plocka dom därför med en påse över handen i butiken och var försiktig!

För dig som inte har en glassmaskin:
Innan du börjar att göra din glass stoppar du in en brödform som rymmer 1,5 l i frysen. Sedan följer du receptet ovan. Häll blandningen i den kylda brödformen och ställ in i frysen i 3 timmar (täck med plastfolie). Ta därefter en gaffel och hacka lite i glassen. Häll detta i en skål och vispa med hjälp av en elvisp tills det blir lite krämigare. Ställ in i frysen i 3 timmar till(täck återigen med plastfolie). Detta tar mycket längre tid än när du använder glassmaskin. Så jag rekommenderar verkligen att du investerar i en maskin. Det underlättar allt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.