Hulken-tårta (Blåbärstårta med en hint av citron)

Publicerat by 1 comment
hulken tårta blåbärstårta med citron
Har idag gjort en blåbärstårta med en hint av citron. Temat var Hulken och den var beställd till Mikkel som har fyllt 5 år. Det är min första gång jag skulpturerar en “person” i sugarpaste och det var inte så lätt! Men övning ger färdighet 🙂


Ingredienser:
(ger 1 botten 20cm i diametern, gör receptet x2 om du har 2 springformar)
Blåbärstårtbotten:
hulken tårta blåbärstårta med citron226 g rumsvarmt smör

150 g socker
2 ägg
2,25 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
60 ml gräddfil
60 ml mjölk
1 tsk vaniljessens
2 tsk saft från citron
1 tsk rivet skal från citron
1,5 dl färska blåbär

(ger 1 tårtbotten 20 cm i diametern)
Citrontårtbotten:
Samma ingredienslista som blåbärsbotten men uteslut blåbär och tillsätt 1 tsk extra saft från citron och lite extra rivet citronskal.

Blåbärsfrosting:

hulken tårta blåbärstårta med citron

400 g osaltat rumstempererat smör
500 g florsocker

12 ml mjölk

1 tsk vaniljessens
1,5 tsk vaniljsocker

1 nypa salt
3 dl tinade frysta blåbär

Citronfrosting:
75 g  osaltat rumstempererat smör
1 tsk rivet skal från citron
210 g florsocker
2 tsk saft från citron
20 ml vispgrädde
1 nypa salt
valfri gelfärg
hulken tårta blåbärstårta med citron

Gör såhär:
Tårtbotten – Sätt ugnen på 175c. Smörj sidorna av en springform med smör och täck botten med bakplåtspapper. Vispa smör och socker luftigt, ca 5 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget. Sikta de torra ingredienserna i en skål och blanda de resterande blöta ingredienserna i en mindre skål. Tillsätt nu detta i smör- och sockerblandningen. Varva torra med blöta, men börja och sluta allitd med torra ingredienser. Ska du göra blåbärsbotten vänder du nu ner bläbären och häller smeten i springformen. Grädda i mitten av ugnen i 25-35 minuter (beroende på storlek på din springform. Ta ut och låt svalna 10 minuter i formen och därefter låter du tårtbotten svalna helt på galler. Repetera med resten av bottnarna.
Blåbärsfrosting – Vispa smöret luftigt i 8 minuter på medelhög hastighet. Tillsätt resten av ingredienserna utom blåbärspurén. Vispa frostingen till en fin konsistens och häll sedan i purén. Smaka av och justera. Ställ åt sidan på en sval plats.
Citronfrosting – Vispa smör och citronskal luftigt i 4 minuter. Häll i resten av ingredienserna och vispa ytterligare 5 minuter. Färga med valfri gelfärg. Jag hade lila i min. Ställ även den här frostingen åt sidan på en sval plats.
Sätta ihop tårtan:
Jag valde att ha två bottnar med blåbär och en utan fast med lite extra citron. Jag började med en blåbärsbotten och täckte den med blåbärfrostingen. Sedan la jag på citronbotten med bottensidan upp. Jag täckte den här med citronfrostingen. Jag avslutade med den sita blåbärsbotten, även den med botten upp. Jag täckte hela tårtan med resterande blåbärsfrosting och ställde in i kylen 1,5 timmar. Sedan rullade jag ut sugarpaste (SP) och täckte tårtan med den. Jag gjorde dekorationer i SP och limmade på med vatten och ätbart lim. Som sand använde jag mig av oreos som jag krossade. Som asfaltsbitar tog jag lakritsströssel.
När jag gjorde den här tårtan använde jag mig av en fyrkantig springform och använde receptet ovan (till bottnar) och gjorde 1,5 sats/ botten.

Category: Baked goods, Cakes

One comment about “Hulken-tårta (Blåbärstårta med en hint av citron)

  1. Vad duktig du är!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.