Frasiga pajer med karameliserad lök och blåmögelost

Publicerat by 0 comments
Jag är med i en ny tävling på Matbloggsentralen som denna gång fokuserar på blåmögelost – Castello. Jag älskar ost och speciellt alla olika mögelostar som finns där ute i världen. Den här tävling går ut på att göra recept som inkluderar Castello i en eller flera komponenter. Castello är en väldigt krämig ost som passar superbra på i desserter och matiga rätter. Jag tänkte att jag skulle prova på lite olika användingsområden och idag fick det bli en liten förrätt som passar perfekt ute på picknick! Det är smördegspajer med karameliserad lök toppad med Castello blåmögelost. Den söta löken går himla fint med den krämiga blålmögelosten. Smördegen ger en härlig krisp, gör många – det kommer gå åt!

4 stk à 10 cm
Ingredienser:
2 stk frusna smördegsplattor
3 lökar (gula eller röda)
olivolja
1,5 msk socker
50 g Castello Blåmögelost

Gör såhär:
Skiva löken tunt, helst med en mandolin. Lägg löken i en varm stekpanna med olivolja. Strö över sockret och stek på hög värme till löken är mjuk, rör hela tiden. Skruva ner värmen till medium och stek löken till den är gyllen och karameliserad. Glöm inte att du måste röra hela tiden. Det kan ta upp till 15 minuter innan löken är där du vill ha den. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 230c. Lägg aliminiumfolie på e ugnsplåt med den glansiga sidan ner.
Skär, eller tryck ut, cirklar av smördegen. Jag gjorde dom 10 cm i diametern. 1 cm innan för ytterkanten gör du en till ring men tryck inte hela vägen ner. Detta gör jag för att pajen ska få en liten kant. Fördela löken på smördegscirklarna, men lägg ingenting på den kanten du har skapat på yttersidan av cirkeln. Fördela bitar av Castello blåmögelost på pajerna och sätt in överst i ugnen i ca 10 minuter. Smördegen ska ha rest sig och fått en fin gyllen färg. Ta ut och ät med en gång eller låt dom svalna. Yummy in my tummy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.