Eggs Benedict

Publicerat by 0 comments


Eggs Benedict är en fantastisk start på en ledig helgmorgon. English muffins med bacon, posherat ägg och hollandaisesås. Muuums!
(Förbered gärna muffinsarna och såsen kvällen innan så går det snabbt och enkelt att fixa med frukosten på morgonen dagen efter)

Ingredienser:
English Muffin:
225 ml mjölk
25 g jäst
1 tsk socker
450 g mjöl
1 tsk salt
semolina
smör till stekning

Hollandaisesås:
500 ml vit vinsvinäger
1 msk hela pepparkorn (svarta)
3 kvistar med dragon
3 stora äggulor
200 g med osaltat skirat smör (du kommer alltså behöva ca 250 g med smör för att göra 200 g skirat)
citron
salt
peppar

Posherat ägg:
2 liter vatten
3 msk vit vinsvinäger
ägg (så många som du behöver)

Tilbehör:
bacon
cayennepeppar

Gör såhär:
English muffin:
Smula sönder jästen i en bunke och värm mjölken till 37 c (fingervarmt). Strö socker över jästen och häll även över lite av mjölken. Rör med en träslev tills jästen har löst sig. Häll sedan över resten av mjölken. Sikta mjöl och salt i en bunke och tillsätt gradvis i jäst- och mjölkblandingen. Blanda med händerna till en smidig deg och knåda förhand i 10 minuter på en mjölad yta. 10 minuter kan kännas som ett workoutpass, men det är just det som gör “muffinsarna” perfekta i slutändan. Degen är klar när den är elastisk och len. Lägg degen i en bunke, täck med en bakhandduk och ställ på en varm plats (men inte i direkt värme). Låt degen jäsa till dubbel storlek eller i 60 min.
När degen har jäst; kavla ut den på ett mjölat bakbord till en tjocklek på 1 cm. Tryck ut cirklar (m.h.a ett glas eller kakform) 7,5 cm i diametern. Lägg cirklarna på ett oljat bakplåtspapper. och låt jäsa under bakduk i 30 min på en varm plats (men inte i direkt värme). Strö över semolina och nu är dom klara för stekpannan!
Smällt rikligt med smör i en panna och stek några muffinsar i taget på svag värme till dom har fått en fin gyllenbrun yta. Ca 7 minuter på varje sida. Dekorera med bacon, posherat ägg och hollandaise (how-to-do följer nedanför)
Dom här håller flera dagar i en lufttät burk och när dom blir torra är det bara att slänga i dom i brödrosten, väldigt gott!

Hollandaisesås:
Det viktiga med hollandaise är att du vispar hela tiden och kontrollerar värmen.
Koka vinäger, pepparkorn och dragon i en kastrull och reducera till hälften. Häll i en tom vinäger-flaska och ställ åt sidan.
Smällt försiktgt smör i en kastrull och ställ åt sidan. Häll sedan över allt utom det vita i botten av kastrullen till en bägare. Väg så att du har 200 g.
Koka upp vatten i en kastrull och sänk sedan värmen så vattnet sjuder försiktigt. Ta en skål som passar över kastrullen och vispa i den äggulorna och 2 tsk av den reducerade vinägern. Sätt skålen över kastrullen och vispa hela tiden till det bildas ett skum (det kallas sabayon). Ta av skålen från värmen lite då och då så att det inte blir för varmt. När blandningen är lite krämig i konsistensen, ta av från värmen och tillsätt lite av det lite varma skirade smöret och fortsätt att vispa. Tillbaka på värmen och vispa. Ta av från värmen igen och tillsätt lite mer smör och sätt tillbaka på värmen igen. Repetera processen till såsen är lika tjock som majonäs. Ta av från värmen och tillsätt en skvätt citronjuice, salt och peppar. Är såsen för tjock är det bara att ha i lite varmt vatten.
Den överblivna reducerade vinägern kan du förvara i kylen och ha till nästa gång du ska göra sås.

Poshera ägg:
Knäck äggen i separata koppar/små skålar och ställ åt sidan. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt vinägern. Sänk värmen något, vattnet ska nu sjuda INTE KOKA. Med en sked, rör snabbt i vattnet så det bildas en virvel. Ta snabbt ett av äggen, som ligger i en kopp/liten skål, och håll den nära vattenytan och häll försiktigt ner hela ägget i virvelns riktning. Ägget kommer nu slingra sig runt sig själv. Låt sjuda i 2-3 minuter. Ta upp med en hålslev och lägg försiktigt åt sidan. Repetera med virveln och nästa ägg tills du har så många ägg som du behöver.

Sätta ihop din Eggs Benedict:
Ta den varma muffinsen (om du inte har nystekta kan du bara dela den på hälften och rosta). Lägg på en bit bacon och sedan ägget. Häll försiktigt över hollandaisesåsen och dryssa lite cayennepeppar över.

Bon Appetit!

Category: Baked goods, Breakfast

Leave a Reply

Your email address will not be published.