Chokladtårta med smak av pepparmint

Publicerat by 0 comments
Till min sista dag på mitt jobb har jag gjort den här tårtan. Det är en after eight inspirerad tårta som jag och mina kollegor tyckte var fantastisk god. Mustig chokladbotten med pepparmints frosting och hackad choklad. Den är täckt med marängfrosting med smak av pepparmint. Dessa smaker förknippar jag med vinter och då framför allt julen.
Som dekoration har jag gjort små pepparkakshus som jag har dekorerat med royal icing. Skridskoåkaren, snögubben och granarna är gjorde av fondant och den frusna sjön är en gelé som jag har smaksatt med pepparmint och färgat ljusblå. Sist men inte minst har jag candycanes som dekoration på sidan. Dekorationerna kan man såklart byta ut eller ta bort helt, men jag tyckte den blev väldigt söt.

Ingredienser:
Tårtbotten (2 stk):
180 g (rumstempererat)
385 g socker
3 ägg
300 g mjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
70 g kakao
0,5 tsk röd karamellfärg
125 ml vatten
125 ml mjölk

Pepparmintkräm
125 g smör (rumstempererat)
450 g florsocker
2 msk mjölk
pepparmintessens/-olja

grön karamellfärg
100 g mörk choklad

Ganache
300 g mörk choklad
2,5 dl grädde

Frosting
3 äggvitor
2 1/4 cup socker
1/2 cup vatten
1 msk glukos eller majssirap
pepparmintessens/-olja

Gör såhär:
Börja med att göra tårtbottnarna. Täck botten av två 20cm springformar och smöra kanterna. Sätt ugnen på 180c.
Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa mellan  varje ägg. Vänd i mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, mjölk, vatten och färg. Fördela smeten i formarna och grädda i 35-45 minuter i ugnen. En provsticka ska komma ut “ren” när du sticker in den i botten. Låt svalna i sina formar i 15 minuter. Ta sedan ut bottnarna ut formarna och låt svalna helt på galler. Dela sedan bottarna efter önskad tjocklek eller behåll dom som dom är.
Nu vidare till ganachen. Värm grädden på svag värme. När grädden nästan kokar häller du den över chokladen. Rör försiktigt med en slickepott tills all choklad har smällt. Ställ ganachen på en sval plats. Men håll ett öga på den s att den inte stelnar. Den ska vara relativt kall men du ska kunna täcka tårtan med den.
Fyllningen: vispa smöret i en bunke tills det är luftigt och vitt. Tillsätt florsocker och mjölk. Vispa till en fin konsistens. Färga krämen till den gröna nyans du själv vill ha. Smaka av med pepparmintessens/-olja. Hacka chokladen och vänd in det i krämen. Fyll tårtan med krämen och täck därefter hela tårtan med ett tunt lager ganache.
Sista steget är frostingen.Vispa förhand socker, äggvitor, glukos och vatten. Sätt bunken över en kastrull med sjudande vatten. Vispa med elvisp. När du kan lyfta upp vispen och det läggs “band” av frosting på ytan är den klar. Sätt bunken i din mixer och vispa på hög hastighet tills bunken inte är varm längre. Det kan ta 8-15 minuter. Smaka av med pepparmintessens/-olja När frostingen har svalnat täcker du tårtan. Dekorera med t.ex. krossade polkagrisar eller chokladflarn. Jag valde att göra ett “winter wonderland” med små pepparkakshus, en sjö gjord av gelé, granar och figurer gjorde av fondant.

Category: Baked goods, Cakes

Leave a Reply

Your email address will not be published.