Chokladtårta med Dulce de Leche kräm

Publicerat by 0 comments
Den här tårtan gjorde jag första gången till min bror när han fyllde 25. Den blev väldigt uppskattad så jag gjorde den även till min systers födelsedag som vi firade hos mamma i Spanien. Bilderna är tagna ute på hennes balkong med en glimt av Medelhavet i bakgrunden. 
Den här tårtan var mitt bidrag i en tävling på matbloggsentralen.no där dom tillsammans med Nespresso har bad oss att posta våra bästa recept som innehåller karamell. Detta för att Nespresso ska lansera en ny smak: Bukeela. Tårtan är gjord på chokladbottnar som jag har smaksatt med kaffe. Den är fylld med en krämig fyllning gjord på Dulce de Leche. Sedan har jag täckt hela tårtan med en chokladfrosting, som har en hint av espresso. Färska bär, som hallon, ger lite extra syra till tårtan vilket jag tycker är väldigt gott. Det slutade faktiskt med att Nespresso valde min tårta som vinnare av tävlingen, vilket gjorde mig otroligt glad och stolt.
Jag hoppas ni kommer tycka om den här tårtan lika mycket som mina försökskaniner!

Ingredienser:
Tårtbotten (2 stk à 20 cm)
180 g osaltat smör (rumstempererat)
385 g socker
3 ägg
300 g mjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
70 g kakao
0,5 tsk röd karamellfärg
125 ml vatten
110 ml mjölk
1 msk espresso

Dulce de Leche kräm
4 stora äggvitor
70 g strösocker
340 g osaltat smör, rumstempererat (skär i små bitar)
2 tsk vaniljsocker
400 g dulce de leche

Chokladfrosting
120 g osaltat smör (rumstempererat)
500 g florsocker (smaka av  vid 400 g)
1 dl kakao
180 g philadelphia
1 msk espresso (starkt kaffe) ev. lite mer.

Gör såhär:
Börja med att göra bottnarna: Täck botten av två 20cm springformar och smöra kanterna. Sätt ugnen på 180c.
Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa mellan ordentligt varje ägg. Vänd i mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, mjölk, vatten och färg. Fördela smeten i formarna och grädda i 35-45 minuter i ugnen. En provsticka ska komma ut “ren” när du sticker in den i botten. Låt svalna i sina formar i 15 minuter. Ta sedan ut bottnarna ut formarna och låt svalna helt på galler. Dela sedan bottarna efter önskad tjocklek eller behåll dom som dom är.
Nu går vi vidare till Dulce de Leche krämen. Häll lite vatten i kastrull och värm så vattnet sjuder, men det ska absolut inte koka! Blanda äggvitor och socker i en bunke av rostfrittstål med en handvisp. Sätt bunken över kastrullen och vispa tills sockret har löst sig. Det kan ta upp till 10 minuter. Ta lite av vätskan mellan pekfingret och långfingret och känn så att det inte är några sockerkristaller kvar.
Ta bort bunken från kastrullen och vispa med din köksassisten eller elvisp i ca 5 minuter på medelhastiget, öka hastigheten till medelhög och vispa ytterligare 6 minuter. Bunken ska vara sval, eller inte varm, och det ska bildas fasta glansiga toppar i marängen. Nu minskar du hastigheten och vispar in smöret, lite i taget. Men se till att smöret blandas in helt innan du har i ännu mer. När allt smör är i marängen sänker du hastigheten till låg och tillsätter vaniljsocker och Dulce de Leche. Detta ska försiktigt blandas in. Det får inte övervispas! Men krämen ska vara slät och fin, utan klumpar.
När bottnarna har svalnat delar du dom på två och lägger ett lager med Dulce de Leche kräm mellan varje lager. Lägg en crumbcoat (ett tunt lager som hindrar smulor att förstöra frostingen senare) runt hela tårtan och sätt in den i kylen i 30-40 minuter. 

Under tiden tårtan är i kylen gör vi chokladfrostingen. Vispa smör, florsocker och kakao luftigt. Tillsätt philadelphia och kaffe. Blanda. Ta ut tårtan ur kylen efter 30- 40 minuter och bred eller spritsa ut frostingen på tårtan.

Servera tårtan med färska hallon eller jordgubbar och en varm kopp kaffe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.