Baklava

Publicerat by 0 comments
 
Jag hade en rulle med filodeg hemma i kylen, så jag tänkte att jag skulle prova mig på att göra något som jag aldrig har gjort eller smakat förrut. Jag gjorde mycket research på internet och läste mycket kommentarer och valde därför att blanda lite olika recept och metoder. Alla länder har olika ingredienser och metoder, så detta är alltså min version av Baklava:

 

Ingredienser:
1 rulle med filodeg (17 ark)
500 g nötter (hasselnötter/valnötter/pistage)
1 tsk kanel
1/3 tsk nejlika
43 g socker
1 dl florsocker
250 g smör (ev mer)

Sirap
200 g socker
2, 4 dl vatten
3 msk honung
2 msk citronsaft

Dekorera med hackade pistagenötter

Gör såhär:


Kör nötterna i en mixer och blanda det med socker, florsocker, kanel och nejlika. Sätt ugnen på 180 c. Smällt smöret.
Pensla botten av en långpanna med smör. Lägg ett ark med filodeg i botten av pannan. Pensla hela plattan med smör och lägg på ytterligare en platta med filodeg. Upprepa till du har 8 stycken plattor i botten av långpannan. Smöra mellan alla lager och även på toppen av den 8e plattan. Ta hälften av nötblandningen och tryck ut i långpannan. Lägg ett nytt ark med filodeg över nötterna och pensla. Lägg ett till ark och pensla även den. Häll resten av nötblandningen på det senaste arket. Tryck ut nötterna till ett jämnt lager. Lägg på ett ark med filodeg och pensla med smör. Upprepa tills du har 8 st ark ovanpå nötblandningen.
Skär “diamantmönster” med en vass kniv genom alla lager. Pensla med smör en sista gång. Se till att smöret kommer ner i skårorna (annars torkar arken ut). Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter tills baklavan har fått en fin brun färg och arken ser krispiga.
Under tiden baklavan är i ugnen gör du sirapen. Koka upp socker, vatten, honung och citronsaft. Sänk till medelvärme och låt sjuda i 7 minuter (rör inte i sirapen!!). När baklavan är klar häller du hälften av sirapen över baklavan med hjälp av en slev. Det kommer pysa och bubbla lite. Se till att sirapen kommer ner  skårorna. Låt stå 5 minuter. Sleva över resten och sirapen men se nu till att hela översidan har fått sirap på sig. Strö över hackade pistagenötter. Låt baklavan stå minst 6 timmar innan du hugger in. Men den smakar bäst dagen efter 🙂

baklavan innan den åker får sin sista
smörning.
Sirapen sjuder. Rör man i sirapen kan sockerkristaller bildas och det
vill man inte ha i sin sirap.

Category: Baked goods

Leave a Reply

Your email address will not be published.